Erik de Jong

Multi-instrumentalist Erik de Jong is een zeer ervaren en veelzijdig muzikant die zich op allerlei vlakken van de Europese folk heeft ontwikkelt. Sinds 1993 bespeelt hij de piano-accordeon en sinds 2009 heeft hij een eigen bedrijf (www.folkmuzikant.nl) waarmee hij met (vooral) live optredens de kost verdient. In de loop van de tijd heeft hij zich bekwaamd in verschillende folk-instrumenten naast de piano-accordeon, zoals de Ierse tin whistle, bodhrán (Ierse trommel), Irish bouzouki en de middeleeuwse draailier.

Muziekstijlen waar Erik zich in heeft gespecialiseerd zijn Iers/Schots, klezmer/Balkan en Frans/Vlaamse balfolk (dit laatste speciaal bedoeld om op te dansen). Voor dansers spelen is volgens Erik één van de leukste manier van optreden. Naast dansbegeleiding speelt Erik in allerhande folkduo’s en –bands. Hiermee treedt hij overal in Nederland op. Ook speelt hij regelmatig in het buitenland, zoals in de omliggende landen Duitsland en België, maar ook verder weg zoals Schotland en Noorwegen.

Voorbeelden van festivals in Nederland waar hij afgelopen jaren heeft gespeeld: Folkwoods, Parkfest, Elf Fantasy Fair, Archeon Midwinterfair, Oerol, Keltfest, Cadansa, Eurosonic, Zomerfolk, Nacht van de Kaap, Folk in de Wâlden, Simmerdeis en de Celtic & Balfolk Night in De Doelen Rotterdam. Naast festivals speelt Erik veel op bruiloften en andere feesten, in kroegen, theaters, folkclubs, op scholen, straatfeesten, enz.

Naast optreden geeft Erik ook muziekles (één op één, maar ook aan groepen op workshop-weekenden van bijvoorbeeld Stichting Volksmuziek Nederland, Stichting Huismuziek, en de Dans- en Muziekschool Texel). Ook verzorgt hij regelmatig geluidstechniek bij optredens, zoals voor folkclubs Roots aan de Zaan en Folk in de Wâlden. Naast live geluidstechniek maakt hij ook studio-opnames, met name voor eigen bandjes, maar ook voor derden.